Jag har inte särskilt bra koll på olika E-nummers betydelser. Det enda jag känner till och alltid undviker är E621 (natriumglutamat). En smakförstärkare som används i bland annat buljong, chips, Aromat, grillkrydder m.m. Det sägs kunna ge upphov till bland annat allergiska besvär, huvudvärk, halsbränna, illamående, tryck över bröstet, tillväxtproblem, hormonstörningar, leverskador, nervskador och i värsta fall hjärnskador. Effekterna är inte bevisade men jag själv tycker att det är väldigt dumt att chansa.
Jag läser ofta på förpackningarna i mataffären trots att jag inte har en aning om vad alla nummer står för. Metoden att "ju färre nummer desto bättre" (+undvika E621) får duga och att äta ekologiskt känns som ett bra skydd mot tillsatserna.
Men visst finns det även E-nummer på de ekologiska förpackningarnas baksida, kanske lite väl många? Fast det kanske är så idag, att vi varken vill eller kan vara utan tillsatser.
Måste alla tillsatser vara dåliga? Bakpulver är en tillsats. Utan dessa tillsatser skulle kanske ekologisk mat inte vara lika attraktivt vilket i slutänden skulle missgynna miljön.
Här nedan följer Kravs regler över tillsatser (hämtad från KRAVs hemsida). Läs och bedöm själva. Jag har färgat texten i grönt och rött för att den ska bli enklare att läsa. Utropstecknen, (!!), har jag satt dit själv.
Färgämnen
KRAV tillåter inga färgämnen.I Sverige är 42 färgämnen godkända varav ett tiotal kan framkalla allergiska symtom.
Konserveringsmedel förlänger hållbarheten genom att förhindra tillväxt av bakterier och mögel. KRAV tillåter endast fyra stycken: E 270 mjölksyra, E 290 koldioxid, E296 äppelsyra samt E 220 svaveldioxid. Den senare får bara användas vid vinframställning. Sammanlagt 44 konserveringsmedel är godkända i Sverige varav över en tredjedel kan ge allergiliknande symtom. Svaveldioxid som KRAV tillåter är ett av dem (!!).
Antioxidationsmedel förlänger hållbarheten. De motverkar att fett härsknar och att uppskuren frukt mörknar. KRAV tillåter tio stycken: E 300 askorbinsyra (C-vitamin), E 306 tokoferolkoncentrat, E322 lecitin (utvinns ur ex. soja, raps eller solrosfrö), E 330 citronsyra, E 331 natriumcitrater, E 333 kalciumcitrater (salter gjorda på citronsyra), E 334 vinsyra, E 335 och E 336 (salter gjorda på vinsyra) E 341 monokalciumfosfat (endast som jäsmedel i mjöl). Vissa tillsatser kan ha flera funktioner. Svenska myndigheter tillåter 44 ämnen. Några av dessa kan ge allergiliknande symtom. Lecitin som KRAV tillåter är ett av dem (!!).
Emulgerings- stabiliserings- och förtjockningsmedel
Används för att påverka livsmedlens konsistens och kallas ibland konsistensgivare. Här är några exempel. För att få oljan i en dressing att blanda sig med vattnet kan man använda ett emulgeringsmedel. För att få kakaon att falla ned långsamt efter omskakning av chokladmjölk kan man tillsätta ett stabiliseringsmedel. För att få marmeladen tjock kan man tillsätta ett geleringsmedel (förtjockningsmedel).
KRAV tillåter nio stycken: E 400 alginsyra, E 401 natriumalginat E 402 kaliumalginat (tillverkat av algin som utvinns ur tång), E 406 agar, E 407 karragenan (som utvinns ur rödtång), E 410 fruktkärnmjöl (från johannesbrödträdet), E 412 guarkärnmjöl (utvinns ur en baljväxt), E 415 xantangummi (fås genom att socker jäses med hjälp av bakterier) och E 440 pektin (framställs ur fruktskal).
Svenska myndigheter tillåter 77 ämnen. Några av dessa kan ge allergiliknande symtom, bl.a. fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl som KRAV tillåter (!!).
Syror, baser och salter
KRAV tillåter sex stycken, saltet E 509 kalciumklorid, bakpulvren E 170 kalciumkarbonater, E 500 natriumkarbonater, E 501 kaliumkarbonater, E 503 ammoniumkarbonater samt E 504 magnesiumkarbonat. I Sverige är totalt 25 ämnen godkända.
Klumpförebyggande medel
Används för att pulver inte ska klumpa ihop sig. KRAV tillåter för närvarande inga sådana medel. Men, klumpförebyggande medel kan trots det finnas i KRAV-märkta produkter. Det beror på att salt, som inte finns ekologiskt, ofta innehåller sådana medel. I Sverige är 14 klumpförebyggande medel tillåtna.
Smakförstärkare
KRAV tillåter inga sådana ämnen. Totalt 17 av de i Sverige godkända tillsatserna räknas hit och av dem kan 6 glutamater orsaka allergiliknande reaktioner.
Sötningsmedel
KRAV tillåter inga sådana ämnen. 15 av de i Sverige godkända tillsatserna brukas räknas som sötningsmedel.
Ytbehandlingsmedel
KRAV tillåter bivax (E901) och karnaubavax (E903). I Sverige är totalt 8 ytbehandlingsmedel tillåtna.
Förpacknings- och drivgaser
KRAV tillåter: kväve E 941, syre E 948 och E 938 Argon. Myndigheterna tillåter totalt 8 stycken.
Övriga ämnen med E-nummer
I Sverige tillåts 25 stycken. KRAV tillåter sju av dem som processhjälpmedel.
Övriga ämnen utan E-nummer
KRAV tillåter ostlöpe, mjölksyrakulturer, mögelkulturer och andra mikroorganismer som inte är genetiskt modifierade samt lösningsmedel: vatten, etanol och olja.
KRAV tillåter också naturliga aromämnen, men inte syntetiska. Vitaminisering får ske av margarin och mjölk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
jättebra att du la ut en sån förteckning! har kopierat och satt upp på min kyl! :)
SvaraRaderaElin: Kul! Under denna länk har du en lista över vad alla E-nummer betyder också: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_E-nummer
SvaraRaderaPå Glad mat finns "Handbok för den kräsne konsumenten". Den har jag tänkt att önska mig i födelsedagspresent!
Det blev ingen länk, men du kan ju kopiera :)
SvaraRaderaDet vore lite kul om det här inlägget var ett aprilskämt, att du ljugit ihop all fakta. Då skulle jag bli riktigt orolig/Andreas
SvaraRaderaHahaha, ja Andreas det vore kul! Väldigt seriöst och oroväckande aprilskämt :) Men vet du vad? Jag gick faktiskt på aprilskämtet i Annonsbladet i Tranås. De skrev att de skulle bygga en tågtunnel under Tranås och i anslutning till den, en underjordisk digitaliserad drive-in-galleria. När jag skriver det såhär så förstår jag inte hur jag gick på det men det lät seriöst och jag hade redan hunnit skriva färdigt en insändare om det när jag förstod att det var ett skämt! Jag hann som tur var inte skicka iväg den :)
SvaraRaderaSvenska myndigheter tillåter 77 ämnen. Några av dessa kan ge allergiliknande symtom, bl.a. fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl som KRAV tillåter (!!).
SvaraRadera-De ger antaligen symtom därför att de kommer från kärnfrukter, som äppel. En rätt vanlig allergi :)
Jag är "allergisk" mot glutamat (det går inte att bevisa genom några prover hos doktorn) och har haft eksem sedan jag föddes. Nu inspirerade du mig till att skriva om det i bloggen, haha ;)
Mijima: Jo precis, det har du rätt i! Läste att om man är allergisk mot ärter, bönor och jordnötter kan man få allergiska symtom av guarkärnmjöl.
SvaraRaderaIntressant. Försvinner eksemen om du undviker glutamat eller tvärtom? Jag tror att många upplever glutamatets bieffekter, men det är ju inte många som kopplar ihop det med chipsen eller blandkryddan.
Hmm, jag kanske borde ta lite mer seriöst på det där också, har haft eksem sen jag var liten också som inte vill "ge sig",
SvaraRadera