tisdag 3 februari 2009

Om mig

Som Mijima påpekade så har jag inte skrivit så mycket om mig själv här i bloggen. En anledning till det är att jag inte trodde att bloggen skulle läsas av så många fler än mina kompisar, men jag är verkligen jätteglad att många likasinnade har hittat hit! Jag tycker själv att det är mer intressant att läsa en blogg om man har en bild av vem personen är. Här kommer därför en liten presentation om mig själv.


Namn: Lovisa Afzelius

Mitt intresse för klimat och miljö är ganska färskt. Jag har länge köpt ekologiskt men av den mer egoistiska anledningen att slippa få i mig för mycket tillsatser och gifter. När Al Gore började sin klimatkampanj tändes en liten gnista som har blossats upp genom att jag av olika anledningar har ramlat in på olika miljöbloggar. Natten den 20 oktober 2008 bestämde jag mig för att förändra mitt sätt att leva. Detta blogginlägg skrev jag (i min gamla blogg) nästa morgon.

Jag kunde inte sova inatt. Daniel skulle upp 5 så vi släckte 22:30. Jag somnade 03:30. Jag kunde inte sluta tänka på vilken dålig människa jag är, inte som person men vad jag gör. Att jag bara konsumerar, köper billig skit från Kina som jag inte behöver. Det ska fraktas över hela jorden till ingen nytta.
Jag låg och tänkte på detta medan timmarna gick. Det mest fruktansvärda är att jag inte miljökompenserar för min lyxkonsumtion. Jag varken sopsorterar, köper miljövänligt, använder lågenergilampor osv. Jag är usel. Framåt småtimmarna insåg jag att något måste göras..

Ja, det var så det började och jag tycker själv att jag har varit ganska duktig än så länge, men det finns så mycket mer jag kan bli bättre på och det bästa av allt är att det bara blir roligare och roligare att just försöka bli mer miljövänlig!

14 kommentarer:

 1. Det är det allra allra bästa att läsa om: människor som kommer till insikt. Otroligt glädjande att höra, och tänk själv hur otroligt mycket du egentligen gjort på så kort tid. Fortsätt i samma glada anda!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket! Nu vet jag vem det är "på andra sidan bloggen" ;D

  SvaraRadera
 3. Kul att du läser på Hälso, det gör jag med, fast till socionom...har funderat på om Högskolan i Jkpg har någon miljöplan? Ingen tydlig iallfall...har funderat på om man skulle starta en liten miljögrupp som jobbar med det.Andra högskolor har ju det.Något är ju alltid något:)

  SvaraRadera
 4. Hej Lovisa! Kul att hitta till din blogg! Du kanske inte kommer ihåg mig, men vi jobbade ihop på Berget en del :). Hittade din blogg eftersom jag läser hippihäxans emellanåt (och där var du länkad). Du får gärna ta en kik på min blogg också: tygtokan.blogg.se. Ha det bra :) /Sanna

  SvaraRadera
 5. Hej igen! och tack! Du verkar också ha ett härligt liv, speciellt med alla roliga (och inte alltför smidiga) utmaningar!;) Roligt att du och Daniel fortfarande hänger ihop. :) Själv bor jag faktiskt i Aneby. Vet inte riktigt hur vi hamnade här (med tanke på att vi sagt "Vi ska inte bo i Aneby iallafall") :) Egentligen hade vi tänkt oss hus på landet, men av praktiska skäl så blev det Aneby, med en stor och insynsskyddad trädgård. Jag pluggar också i Jkpg, fast på IHH, till vårdadministratör. Kram Sanna

  SvaraRadera
 6. Carro: Nämen, vilket sammanträffande! Hälso, det ser man :) Jo jag har funderat på samma sak. Tyvärr tycker jag inte att jag riktigt har tid att engagera mig i skolans miljöarbete. Hade jag bott i Jkpg hade det nog varit annorlunda. Jag tycker att de är hyfsat duktiga ändå. Ekokaffe, vegetariskt alternativ i matsalen, påminnelser att släcka lamporna på toaletten, viss sortering av skräp osv. Men idén är verkligen toppenbra!

  SvaraRadera
 7. Du anar inte va stolt jag är över dig, Lovisa! Du är så oerhört inspirerande och har förmågan att skriva på ett jätteintressant, lättsamt och roligt sätt. Du känns så jordnära i dina tankegångar och får ner allt på en nivå där man känner att man kan hänga med och känna att man inte behöver ta i så det ryker utan börja i det lilla och sedan sakta men säkert vänja sig vid sin nya livsstil. Precis som du säger är det ju roligt att leva miljömedvetet och inte så svårt som man kan tro. Mitt gissel är dock att jag så gärna vill handla ekologiskt och köpa produkter med så lite skadligt skräp i som möjligt, men pengarna räcker inte alltid till. Det där med planering är A och O när ekonomin är i botten och det är inte alltid man har orken att planera allting...Därför är din blogg en riktig inspirationskälla där man kan få tips och ideer till hur man kan göra! Tack söta Lovisa!/Tina

  SvaraRadera
 8. Tina:
  Du anar inte hur glad jag blir, alldeles varm i hjärtat, Tack!
  Jo, ekologisk mat är ju dyrare men det är när man är inne i en ekonomisk svacka som man lever som mest miljövänligt. Har man mindre pengar så åker man ju inte utomlands så ofta och man shoppar inte lika mycket, vilket såklart är bra ur miljösynpunkt. Sen äter väl inte du så mycket kött heller? Man kan ju alltså leva miljövänligt utan att ha det så bra ekonomiskt. Jag har inte heller alltid råd att köpa ALLT ekologiskt. Då prioriterar jag vissa varor som t ex ekologisk mjölk, bananer eller kaffe och köper resten "oekologiskt".

  Tack igen söta Tina. Hoppas vi ses snart!

  SvaraRadera
 9. Hej Lovisa,

  Skulle vilja maila dig några frågor, men hittar inte din mailadress. Kan du skicka den till sven.cahling@telia.com?

  SvaraRadera
 10. Hejsan Lovisa.
  Jag är intresserad av att komma i kontakt med dig angående miljövänliga produkter.

  Skicka gärna ett mail till mig:
  johanna.westin@prat.se

  Vänligen
  Johanna

  SvaraRadera
 11. Vill du veta mer om skogen och hur ditt liv hänger ihop med den så kan jag tipsa dig om Naturskyddsföreningens skogsnätverks hemsida Skogsnätverket.se. Verkligheten i skogen är inte vad den var…

  SvaraRadera
 12. I love it! Very creative!That's actually really cool.
  謝謝你的文章分享,請你有空到我

  參觀,Thanks

  SvaraRadera
 13. Hej !
  Mycket trevlig blogg du har. Jag har själv startat med första blogg här i dagarna, och det är faktiskt roligare än jag trodde. Gå gärna in och kolla på http://www.miljoprat.blogspot.com/

  Med vänliga hälsningar
  Micael

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Fin blogg du har.

  Vi hoppas att du är intresserad av den nystartade tjänsten www.smartklimat.nu.
  Här kan du göra ett test för att mäta ditt koldioxidavtryck och se hur
  dina utsläpp är fördelade. På det viset får användarna reda på exakt
  vad de bör minska och ändra för att få störst effekt. Smartklimat.nu
  drivs ideellt och är politiskt och religiöst obunden.

  Hälsningar,
  Martin och Linus på smartklimat.nu

  SvaraRadera