onsdag 11 februari 2009

Måste vi inte?


(Boskapsuppfödningen påverkar växthuseffekten mer än vad bilar, flyg och båtar gör tillsammans)

Att leva någorlunda miljövänligt är inte speciellt svårt. Att sopsortera, byta ut sina glödlampor, köpa ekologiskt eller att ta bussen ibland är inga större uppoffringar, och i Sverige är vi ganska duktiga på detta. Men många av oss vet att det inte räcker, det är en jättebra början, det är alltid något, men det krävs faktiskt mer.

Jag har börjat acceptera tanken på att jag kanske aldrig kommer att kunna åka på en jordenruntresa. Jag har insett att jag måste välja bort kött, och jag har motvilligt också förstått att jag aldrig mer kommer att shoppa, som förr, för nöjets skull. Som det ser ut nu, ser jag inga andra alternativ.
Dessa uppoffringar måste jag göra, jag skulle till och med vilja säga att det är min plikt i egenskap av människa. Jag kan leva ett fantastiskt liv utan att flyga till Thailand över jul. Jag kan nog finna lycka i annat än kläder och prylar. Jag kommer säkerligen att må bättre av att leva i överensstämmelse med mina värderingar, nämligen att det är fel att äta djur. Om jag får frågan, vill jag kunna säga till mina barnbarn att jag åtminstone gjorde vad jag kunde..

5 kommentarer:

 1. Ja, man kan leva fantistiskt rikt och starkt utan att tära på jordens resurser. Djupa relatoner med andra människor och den inre resan, där bränslet ofta är kulurupplevelser av allehanda slag, är ofta ett fullgott alternativ. Och vill du åka jorden runt så kan man segla och låta vinden göra jobbet...

  SvaraRadera
 2. Martin: Du har helt rätt, och uttrycker det så bra!
  Ja segla är ett alternativ. En längre tågluff i Europa känns också lockande.

  SvaraRadera
 3. Det kan vara svårt att plötsligt lägga om hela sin livsstil. Däremot tror jag alla kan förändra något, smått som stort, så att jorden blir en bättre plats att leva på. Varje litet steg i rätt riktning är storartat och gör mig mycket glad och hoppfull inför framtiden.

  SvaraRadera
 4. Martin: Visst är det svårt att lägga om sin livsstil och jag vill inte heller uppmana folk till att göra det. Det sista jag vill är att avskräcka människor till att leva miljövänligt. Men jag tror att det kan vara bra att ifrågasätta hur man lever sitt liv, och JAG personligen känner att jag har det så välställt på alla sätt att jag utan problem kan göra vissa uppoffringar.

  SvaraRadera
 5. Toppen att du upplever det så! Heja på! Ditt engagenmang smittar...

  SvaraRadera