söndag 8 februari 2009

En ko eller ett får hade kanske underlättat

Att laga all mat från grunden är verkligen inte det lättaste. Eftersom att jag bara äter vegetariskt så blir lunch och middag inget bekymmer, basen är alltid grönsaker.

Fast även om jag fuskar en del så har jag börjat tänka annorlunda när jag handlar och lagar mat. Ständigt måste jag fråga mig själv om detta går att göra själv. Det mesta går att göra själv, det tar bara mer eller mindre tid.

Halv- och helfabrikat som jag tycker är svåra att undvika:
Alla typer av mejeriprodukter.
Grönsaksbuljong
Mjöl, pasta, ris. Pasta har jag planer på att göra själv inom en snar framtid.
Honung

Nya vanor:
-Jag bakar allt bröd
-Blötlägger böner själv istället för att köpa serveringsklara
-Gör egen kräm
-Syrar grönsaker
-Istället för att köpa sojamjölk (helfabrikat) gör jag det själv av sojamjöl (halvfabrikat)
-Använder färsk vitlök i matlagning istället för vitlökskrydda
-Äter frukt eller bär med hemmagjord vit chokladsås (utan vit choklad i) om jag blir sugen på nåt sött istället för godis
-Jag köper inga färdiga vegetariska biffar eller qourn, det går jättebra att göra själv på grönsaker, linser, böner etc.

Ja, helt enkelt är det inte men desto mer roligt!

16 kommentarer:

 1. Jag blir så inspirerad! Tänker allt mer åt det hållet också, VILL gärna göra själv (+25trots). Finns det någon bra bok du går efter eller har du bara väldigt gott om fantasi (och energi)? :) Det där tipset om att minska på kött slog jag ifrån mig först, men efteråt tänkte jag att "jo, man kan faktiskt MINSKA på kött". Nej det är inte lätt att få rum med allt när man bor i lägenhet, men tycker man att det är en självklarhet att sopsortera så får det ju ta lite plats. Kram!

  SvaraRadera
 2. Sanna: Kul att du blir inspirerad! Jag har ingen annan bok att gå efter än den gamla hederliga rutiga kokboken. Energi har jag, dock bara till detta just nu, skolan kommer tyvärr i andra hand för tillfället.

  Äter man exempelvis kött 7 dagar i veckan och minskar till 5 dagar så är det jättebra. Man måste inte bli vegetarian. Skulle alla i Sverige minska sin köttkonsumtion med några procent så skulle det få väldigt positiva följder för miljön! Bäckar små... Kram

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Välkommen till VeggieToppen med din fina blogg!
  http://www.veggiemind.com/veggietoppen

  Med en varm hälsning / Jonas

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag håller inte med dig riktigt att mejeriprodukter och honung är halvfabrikat. Det är ju ändå basprodukter på något sätt.
  Hörde att du tänkte göra surkål, det är jätteroligt. Kolla min blogg och sök på surkål om du inte redan har gjort det.

  SvaraRadera
 5. Jag menar förstås inte smaksatt yoghurt och färdiga kalla såser då, DET är halvfabrikat.
  Men inte mjölk, cremefraiche, och fil tex

  SvaraRadera
 6. Visst kräver matlagningen extra planering. Och du är ju jätteduktig! Jag är mycket imponerd av din lista.

  Ang. grönsaksbuljong så använder jag ibland spadet från när jag har ångkokat grönsaker, men annars tar jag med gott samvete en ekologisk buljong (Renee Voltaire). Jag anser också att naturell yoghurt (som man förvisso kan fixa själv) också är helt ok, annars skulle jag få spendera all min fria tid i köket. :)

  SvaraRadera
 7. Hippihäxan: Jag har svårt med betydelserna av begreppen men vad jag har förstått så räknas till halvfabrikat allt som har behandlats industriellt och som kräver en form av ytterligare tillagning t ex havregryn, mjöl, frysta grönsaker, ris, köttfärs, alltså sånt som jag nog räknar till basprodukter. Jag skrev med honung och mejeriprodukter eftersom att de har en ingredienslista på förpackningen.. Men du har nog rätt. Som sagt, jag har jättesvårt för själva begreppen.

  Ja, mamma sa att ni hade pratat :)Jag har faktiskt börjat göra lite surkål, men jag tror inte att jag har gjort riktigt rätt, det har börjat lukta tycker jag. Ska absolut kolla ditt recept till nästa gång!

  SvaraRadera
 8. Lovisa: Tack så mycket :) Jag skulle nog inte orka hålla på såhär i längden. Hel och halvfabrikat behöver absolut inte vara dålig mat, särskilt inte ekologisk, och då finns det ju ingen mening med att slösa en massa onödig tid på matlagning. Detta är ju bara ett experiment.

  Bra idé med grönsaksbuljongen, jag kokar ju så mycket grönsaker så det är ju dumt att inte ta vara på vattnet!

  SvaraRadera
 9. Hur tror du att du kommer att agera när försöket är slut? Vad kommer du sluta/fortsätta med?

  SvaraRadera
 10. Om du ändå får grönskaksvatten över kan du hälla det på blommorna, när man kokar grönsaker försvinner mycket näring (tyvärr!) rakt ut i spadet, men det blir mumsfillibabba för blommorna... ;D

  SvaraRadera
 11. Frökatalogen beställde jag från www.impecta.se! Den är SÅ härlig och inspirerande! :) Hade med den till jobbet idag där den var mäkta populär. /Sanna

  SvaraRadera
 12. Annie: Jag kommer absolut att fortsätta att baka bröd, göra egna fruktsoppor kräm och liknande Jag kommer nog mycket mer sällan än tidigare köpa helfabrikat som qourn och sånt. Jag ska ju fortsätta med detta februari ut så jag kommer kanske upptäcka mer som går att göra själv!

  Mijima: Bra idé, man lär sig något nytt varje dag :)

  Sanna: Kul! Nu har jag beställt den också :)

  SvaraRadera
 13. Halvfabrikat, varor som förädlats industriellt från råvaror, men som kräver ytterligare bearbetning för att kunna konsumeras.

  Några exempel på halvfabrikat är stål, och mjöl.

  SvaraRadera
 14. PS. Det finns pastapressar. Det är skitkul. Köp mjöl från Saltå kvarn http://www.saltakvarn.se/ iaf! .DS

  SvaraRadera
 15. Jag har funderat på att köpa en pastapress men sen kommit på att det finns så mycket bra, ekologisk och fullkornspasta att välja på så det känns inte så nödvändigt, "experimentet" är ju snart slut och då står jag där med en pastapress liksom. Fast det låter ju kul :)

  SvaraRadera