torsdag 22 januari 2009

Källsorterar man i din kommun?

Något som jag har funderat över är varför man inte källsorterar på kommunens olika gruppboenden. I alla fall inte i den här stan. Det bor ca 10 personer på varje boende och det finns kanske runt 30-50 boenden/avdelningar i kommunen. Skulle man sopsortera på varje avdelning skulle det alltså motsvara att ca 300-500 personer gjorde det, eller 200 hushåll om man räknar med att det bor 2 vuxna personer i ett hushåll. Jag vet inte hur det ser ut på kommunens dagis eller skolor men jag kan tänka mig att det inte görs där heller.

Det är ju absurt. Det skulle inte ta speciellt mycket extra tid för personalen att slänga metall, plast, papper osv i olika behållare. Jag har ju praktiserat en hel del på Höglandssjukhuset i Eksjö och där fungerar sopsorteringen jättebra. Borde inte kommunen föregå med gott exempel?

7 kommentarer:

 1. Just kommuner har ju makten! Fine om folk inte vill vara miljövänliga på hemmaplan, men om vi vill predika för ett samhälle som bryr sig måste det ju finnas en viss trovärdighet. Det gör det inte om man inte ens orkar sopsortera!

  SvaraRadera
 2. Annie: Absolut! Som det är nu signalerar de att det inte är viktigt att sopsortera.

  SvaraRadera
 3. Skolor brukar källsortera, i alla fall de skolor våran klass har praktiserat på. Finns också så kallat Grön Flagg som de allra flesta skolor har nu för tiden.

  SvaraRadera
 4. Emma: Isåfall är det ju jättebra! På äldreboenden, här i stan, gör de ju det inte. Måste läsa lite om grön flagg nu :)

  SvaraRadera
 5. Såg nu att Tranås, Aneby och Gislaved är de enda orterna i Småland som inte har grön falgg.

  SvaraRadera
 6. Jaha? Vad lustigt! Finns även en så kallad SMART-modell i skolmatsalar där de köper in egologiska varor bland annat.
  Nae, servicehuset som jag jobbade på här gjorde inte det heller. Vilket är lite lustigt eftersom det blir väldigt mycket sopor på en sådan arbetsplats.

  SvaraRadera
 7. Hej...hittade hit för första gången.
  På vår skola källsorterar vi, och ekologiskt kaffe, handtvål med mera används. Det är bra, men sedan är du ju svårt med ekologisk mat i skolmatsalen. Det är bara att kolla in "Miljöhjältarna" på Svt.

  Ha det gott. //M//

  SvaraRadera