söndag 25 januari 2009

En grönare stad

Jag fortsätter mitt forskande angående källsortering i de kommunala verksamheterna. Jag är ganska säker på att det inte sker i min kommun. Inga förskolor eller skolor har exempelvis "Grön Flagg". Jag försöker därför hitta kommuner som har infört källsortering i alla deras verksamheter för att sedan maila och ta reda på hur det fungerar osv. Ska sådana beslut tas av verksamheterna själva eller kan det beslutas på politikernivå? Ja, typ sådana frågor.

Ju mer jag forskar om vad andra städer gör desto fler brister ser jag i min egen kommun. Tanken är att denna research ska fungera som underlag för en insändare i lokaltidningen och möjligtvis också ett brev till beslutsfattarna. Vi får se.

Sist jag försökte påverka politikerna var jag 13 år. Jag och två kompisar skrev till kommunfullmäktige att vi ville ha McDonald´s och H&M till stan. Nu, såhär 10 år senare, kan jag tycka att det var tur att de inte lyssnade på oss, den gången..

7 kommentarer:

 1. Så himla bra! Jag tror verkligen att där man kan påverka mest är i sin egen miljö. Någon började ju där från början och allt sprider sig som ringar på vattnet och man kan se det som att man själv är en "ringspridare" när det väl händer något. Lycka till och säg till om du kommer med i tidningen!

  SvaraRadera
 2. Starkt av dig, fortsätt så! Det där med Grön Flagg har jag också hört talas om, men inget man direkt märkt av... :(

  SvaraRadera
 3. Tack! Ja jag hoppas och tror att man kan påverka både beslutsfattare och företag med lite envishet och bra argument. Jag lovar att säga till om jag hamnar i tidningen.

  SvaraRadera
 4. Hej! I Trollhättan har varje mataffär (ica, coop, willys) gröna och röda matkassar. Detta är för att man lätt ska källsortera, och detta gör alla. I de flesta hushåll sorterar man i röd & grön påse. Läs mer på http://www.sorteringsguiden.se/ detta funkar jättebra :)

  SvaraRadera
 5. Ida: Det låter som något värt att kollas upp. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 6. Heja heja!!
  Du gör så bra, det där extra som jag inte orkar, men hur många gånger har man inte muttrat för sig själv att man borde engagera sig politiskt... Säg till om du behöver hjälp med något, en röst eller två iallafall....

  SvaraRadera
 7. Hippihäxan: Tack snälla! Men du gör ju så mycket annat, jag förstår verkligen om du inte orkar engagera dig politiskt just nu. Tack igen, jag hojtar om det är nåt!

  SvaraRadera