torsdag 22 januari 2009

Jag "ljuger" ibland

Jag brukar inte försöka påtvinga vänner och bekanta mina åsikter. Jag tror att det bara ger motsatt effekt. Jag brukar egentligen inte prata så mycket miljö överhuvudtaget om ingen annan tar upp ämnet. Detta hände här om dagen.

Jag och några vänner umgicks och miljön kom upp på tapeten. Jag berättade att om alla hushåll i Sverige skulle byta ut 2 av sina glödlampor till lågenergilampor skulle runt 3 miljoner fler människor kunna leva på jorden, med svensk levnadsstandard, utan att belasta miljön.

Man ska inte alltid lita på det jag säger. Jag slänger mig med fakta som jag "har hört nånstans" utan att veta varken källa eller sanningshalten i det. Jag kan omedvetet överdriva eller förvränga vad jag "har hört". Vilket jag alltså gjorde i detta fall.

Sanningen kastades i mitt ansikte då jag, tidigare idag, betraktade vår kylskåpsdörr.


Tre miljoner är alltså i själva verket 8.900. En ganska betydande skillnad :) Men jag tycker fortfarande att dessa siffror är väldigt intressanta.

10 kommentarer:

 1. Haha! Den där var riktigt bra. Jag brukar också försöka gå och ladda på sådana faktan om miljöfrågan skulle komma upp, men precis som du försöker jag ligga lågt för det mesta så att jag inte ska anses som jobbig.

  SvaraRadera
 2. Fint namn på din blogg och intressanta ämnen.

  Jag tycker att det var modigt av dig att skriva om ditt misstag som blev till en överdrift.

  Martin

  SvaraRadera
 3. Jag är privat mild med mina synpunkter, jag kastar mig inte på folk och proppar in ekologiskt bröd i deras munnar, men i bloggen vill jag gärna vara lite provokativ! Vi svenskar är alldeles för försiktiga ibland. När det gäller klimatet måste vi agera, och vare sig folk vill eööer inte vill dricka eco-mjölk kommer de snart inte ha något val. Man måste våga stå för sina åsikter och på så vis märker folk att man menar allvar. Tack för bra blogg :)

  SvaraRadera
 4. Oups, det ska vara "eller" inte "eööer" :) Förresten så la jag till dig i min blogg-lista!

  SvaraRadera
 5. Eco chic:
  Tack för kommentar och länken :)
  Jag håller absolut med om att svenskar är lite väl försiktiga för det mesta. Det jag menar är att jag tror att det är bättre att vara en inspirerande förebild än att ivrigt försöka att övertyga och försöka ge folk dåligt samvete, vilket bara upplevs provocerande. Men i en blogg håller jag med om att man kan vara tuffare! Det är ju bara att klicka sig vidare om man inte gillar det man läser :)

  SvaraRadera
 6. Du är verkligen inte ensam! Men ibland står det två olika saker också, så det är inte bara det man säger som kan vara ljug utan även det man läser ibland. Trist ;(

  SvaraRadera
 7. Säger som ovan: du är verkligen inte ensam! :-)

  Fast med åren försöker jag vara strikt med att dela med mig av just siffror då de ofta kan bli förvrängda. Man lär sig av sina misstag! :D

  SvaraRadera
 8. Majja o Lovisa: Skönt att höra att man inte är ensam :) Men jag ska försöka tänka på vad jag säger i framtiden, annars finns ju risken att folk inte tar det man säger på allvar.

  SvaraRadera
 9. hahahha, jag tjatade jättemycket på linus om det här och sa att han hjälper TRE MILJONER människor om han bara byter ut en lampa och så blev jag arg för att han inte skulle göra det förrän en av hans lampor har gått sönder. men det är ju ändå bra om han byter lampa.

  SvaraRadera
 10. Johanna: Hahaha förlåt, jag ska verkligen va mer påläst i framtiden! Men det är ju som sagt ändå bra att byta :)

  SvaraRadera