onsdag 10 juni 2009

Att sätta etiketter på icke-köttätare

Det här med att äta eller inte äta kött är ett känsligt ämne, så känsligt att det väcker mer eller mindre starka känslor hos de flesta- köttätare som vegetarianer.

Det finns många, många orsaker till varför man inte vill äta kött. Det vore väl inte helt orimligt att en vegan äter fisk? Han/hon vill ta avstånd från djurindustrin och har uppfattningen att fiskar har levt ett ganska bra liv fram till deras död. Jag har inte hört talas om någon vegan som äter fisk än så länge. Vad skulle man kalla en sådan?

Mindre logiskt är det väl i så fall att vara en så kallad vanlig vegetarian. Då är det fritt fram att äta mejeriprodukter, men fisk? Nej.
Av etiskska skäl eller för miljöns skull- oavsett vilket hjälper den vanliga vegetarianen till att hålla industrin levande genom att köpa deras produkter.

Är det totalt orimligt med en vegetarian som äter vildtkött? T ex älg eller rådjur. Förhoppningsvis, likt fiskarna, har de levt fria liv fram till dödsdagen. De har sluppit långa transporter och de blir inte ifråntagna deras "barn" alldeles för tidigt. Ur miljösynpunkt är det också ett bättre alternativ. Jag har hittills inte hört talas om en vegetarian som äter vildtkött.

Ärligt talat vet jag inte exakt vart jag vill komma. Jag själv är en vegetarian som äter fisk och skaldjur, vad denna typ av vegetarianism kallas vet jag inte. Mitt fiskätande blir till och från ifrågasatt. Jag förklarar att det handlar om miljö och livsåskådningsskäl. Jag tror helt enkelt inte att fiskarnas lidande kan jämföras med t ex kor eller grisarnas. Jag hoppas att jag inte har fel. Jag kommer kanske att bli vegan en dag men fortsätta att äta fisk. För mig känns det logiskt.

Bättre en vegetarian/vegan som äter fisk än ingen alls.

Bättre att till vardags utesluta kött men grilla flintastek på sommaren än att äta kött året runt.

Bättre en vegetarian/vegan som äter kött då han/hon blir bortbjuden på middag än ingen veg. alls.

Min slutsats: Det bästa är såklart en helt icke animalisk livsstil men tyvärr är det många som varken vill eller klarar av det. Då är det bättre att vara veg. på det vis som känns bäst för än själv och på den nivå man tycker sig klara av.

1 kommentar:

 1. När jag från början ville sluta äta kött så var det för att jag ville sätta stopp för det oerhörda lidandet inom djurindustrin. Min pappa jagar älg och fiskar gärna. Så jag bestämde mig för att endast äta djur som levt ute i det fria och haft det bra. Då min familj inte åt vilt, eller om jag befann mig på resturang osv. åt jag då istället vegetariskt för att försäkra mig om att jag inte åt ett djur som behövt lida.

  Men senare började även det köttet kännas omoraliskt att äta. Ville jag verkligen äta något som hade levt? Och varför anse vissa djur som mer ätbara? Skulle jag vilja äta upp min katt? Nej. Varför då en stakars älg? Att äta kött(även fisk) började kännas så vidrigt att jag slutade. Men visst tycker jag det är gott, hur gott som helst! Men att dte är gott gör det väll inte mer moraliskt att äta det, allafall inte i mina ögon. Däremot har jag inget emot mejeriprodukter eller ägg, så länge det är ekologiska. Skulle aldrig falla mig in att ex. köpa icke-ekologiska ägg.

  Djuren behövs för att hålla det öppna landskapen öppna. Men det ska behandlas på rätt sätt. Många människor verkar inte inse att det bidrar till vanvård av djur om det köper produkter från ett sådant ställe. Att blunda för sanningen gör det bara värre ju!!!

  Vi får häller inte glömma miljön! Det går åt mycket mer energi att producera kött än exempelvis baljväxter som dessutom innehåller mindre miljögifter än köttet!

  Jag skulle önska att fler vore vegeterianer, och att det som inte är det ändå äter vegetariskt i stor utsträckning och väljer vilt eller kravmärkt/miljömärkt kött/fisk när det väl äter kött/fisk. Det skulle båda djur och natur tjäna på i längden.

  SvaraRadera