lördag 7 mars 2009

Flyga eller inte flyga?Jag gillar verkligen miljötidningar. Det är ett bra sätt att få kunskap, inspiration och lite vardagsglädje. De hjälper mig att behålla ekognistan, och den är ju lite av en förutsättning för bloggens existens.
Hur som helst så har jag börjat prenumerera på en tidning som ges ut av märket KRAV, Reko heter den. I det senaste numret finns en reseguide för långresor till Thailand och Dominikanska republiken.
NEJ, var det första jag tänkte. När jag fortsätter att läsa börjar jag förstå deras argument, att vi reser är en förutsättning för landets lokala ekonomi. De menar att så länge vi reser klokt och inte för ofta så ska vi inte ha dåligt samvete. Jag förstår, men det känns inte riktigt okej.
Jag är splittrad i den här frågan. En familj på fyra personer som reser till Thailand motsvarar 8 års bilkörning. När en person flyger tur och retur till Thailand innebär det ett personligt utsläpp av koldioxid på 5500 kg. Om klimatuppvärmningen ska stoppas får en persons årliga kolioxidutsläpp inte överstiga 2000 kg.

Vad tycker ni? Bör vi sluta flyga? Är det okej att flyga om man klimatkompenserar, om man bara flyger ibland?

8 kommentarer:

 1. Jag tycker nog att om var och en tar ansvar för sin egen mängd utsläpp, klimatkompenserar som du skriver, så kan det vara okej att flyga ibland. En Thailands-flygning har man "tjänat in" på att äta vegetariskt i tre år till exempel.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Vegomamman!

  SvaraRadera
 3. Oj vad svårt... jag känner mig också väldigt splittrad i den frågan. Jag och Mårten diskuterade det vid frukosten... och kom fram till att man vill ju upptäcka världen... så länge det räcker med Europa kan man ju faktiskt åka tåg, jag skulle vilja åka till Italien men jag är tveksam till om det skulle bli tåg, man är ju så bekväm! Men å sandra sidan skulle man ju få se så otroligt mycket om man åkte tåg genom hela Europa!

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Jag har fixat ny blogg - på blogspot! Kan du se hur många som läser din blogg? Hur gjorde du för att kunna se det? /En som fastnat

  SvaraRadera
 5. Åk tåg.
  Ett land som livnär sig på turister behöver utvecklas på andra sätt, turistmarknaden är för osäker för en stabil ekonomi. Investera flygpengarna i projekt som jobbar för att bygga upp länders infrastruktur istället.
  Och turista i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Jag tänker så här att om Göran Kropp cyklade till Nepal så kan väl jag åka tåg inom Europa. Det handlar ju "som skrivet" om bekvämlighet, tid och pengar. Kanske får man göra vissa uppoffringar ett tag och vänta på klimatvänligare flygbränsle eller snabbare och billigare tåg. Eller kanske klimatkompensera för flygresan.

  SvaraRadera
 7. hej fjärtlisa! jag skiter i det, resa är ju det bästa som finns!!! fia

  SvaraRadera
 8. Fia: Du förstör den intellektuella atmosfären som råder här bland kommentarerna ;)

  SvaraRadera