måndag 23 mars 2009

9 till 5

Jag har ju en etikett med titeln "frivillig enkelhet" men har inte skrivit så mycket om ämnet, trots att det är just det i miljösammanhang som kanske tilltalar mig mest.
De flesta som läser bloggen har nog rätt bra koll på vad frivillig enkelhet handlar om. Här kommer ändå en liten redogörelse för vad det handlar om och min syn på just frivillig enkelhet.
I vår del av världen är pengar nästan alltid synonymt med status. Att vara framgångsrik är förenat med mycket pengar. Pengar på bankkontot eller kanske framför allt spenderade pengar i form av villa, bil, prylar och mer prylar. Att man har jobbat 60 timmar i veckan för att ha råd med allt är det ingen som ifrågasätter.
När maskiner som t ex micron, diskmaskinen, tvättmakinen osv uppfanns så var en av baktankarna att vi skulle få mer tid över till annat. Samma tanke fanns bakom snabbmaten, snabbköpen, snabbkassorna etc. Trots att allt i samhället rullar på fortare och är smidigare än någonsin så har vi allt mindre tid över.
Vi har aldrig varit så stressade som nu. Varför? Kanske för att vi jobbar mer, man som kvinna, gammal som ung. Och varför jobbar vi så mycket? Vissa för att överleva men för många handlar det om att få råd med den senare bilmodellen, nytt kök vart femte år, gärna en "walk in closet", en bärbar dator, senaste mobilen osv. För att finansiera denna "lyxkonsumtion" jobbar vi 9 timmar/dag för att sedan hämta barn, städa, diska, laga mat och till sist däcka i soffan till Äntligen hemma.
Detta sätt att leva börjar allt fler att ifrågasätta. Måste man vara en del i detta ekorrehjul? Är det värt det? Tid, hälsa och miljön offras för allt man "måste ha".
Fler och fler väljer att gå ner i arbetstid och då samtidigt i levnadsstandard. Detta för att man tror att tid är viktigare än pengar. Tid till att umgås med familj och vänner, tid till intressen och tid till sig själv.
Detta sätt att leva tilltalar som sagt mig. Jag är medveten om att många är tvingade till att jobba heltid men långt ifrån alla. Vi kanske tror att vi måste, men många behov har vi faktiskt skapat helt själva.

4 kommentarer:

 1. "och till sist däcka i soffan till Äntligen hemma." Du skriver så bra! Och det är ett så intressant ämne! Jag är en sån som absolut vill försöka jobba 80 % - eller mindre, för jag tycker det är otroligt viktigt att ha tid för saker man verkligen tycker om att göra (det är ju ytterst få som jobbar med drömyrket...)När man är mitt i ekorrhjulet börjar man ju fundera på vad det är man egentligen strävar efter, och det är väl sådana funderingar som är bra, då har man kommit en bit på väg kanske.

  SvaraRadera
 2. Kunde inte sagt det bättre själv, du är min tjej du!!

  SvaraRadera
 3. Tack Sanna! Ja visst är det intressant ämne. Att fundera på vad man egentligen vill och strävar efter tror jag också är bra. Jobbar man för att leva eller lever man för jobbet? Nåt att fundera över.

  Mamma, du hade nog kunnat sagt det minst lika bra själv men Tack ändå! :)

  SvaraRadera
 4. Hej !

  Jag håller helt med dig i detta ämne jag hoppas att fler blir mera medvetna om sina vanor när det gäller att konsumera. Konsumera mindre och få tid över det kostar tid och energi att konsumera.Marita

  SvaraRadera