söndag 1 februari 2009

Surdeg, en utmaning

Att posta detta inlägg en söndagsnatt kan ju verka lite underligt, men jag är otroligt kvällspigg och är vid den här tiden som mest effektiv.
Jag har precis startat ett surdegsbak. Jag har aldrig tidigare bakat surdegsbröd och blev därför lite häpen när jag förstod att det skulle ta dagar att få det klart.
Jag är en sjukligt otålig person, men nyfikenheten och brödets nyttighetsgrad gjorde att jag ändå påbörjade projektet.
Som ni kanske förstår ingår baket i februariutmaningen. För ni som inte har följt bloggen kanske jag bör säga att jag påbörjar en utmaning vid varje månadsskifte. Denna månad ska jag, i största möjliga mån, undvika helfabrikat.
När surdegsbaket var påbörjat gjorde jag en kräm på blåbär och björnbär. Trots att de frysta bären har växt upp under okända omständigheter i Ungern respektive Polen, vill jag ändå tro att resultatet blir nyttigare än köpekräm. Tyvärr hittade jag inga ekologiska bär, förutom tranbär och jag tvivlar på att tranbärskräm är så gott..

7 kommentarer:

 1. Det låter som en hemskt svår utmaning, särskilt som vegetarian! Hur lång tid tar brödet exakt att baka?

  SvaraRadera
 2. Annie: Ja att utesluta helfabrikat till 100 % lär vara fruktansvärt svårt och jag räknar faktiskt inte med att klara det. Men jag tror att man kommer långt på frukt och grönsaker som vegetarian!

  Brödet tar "bara" två dagar att göra, enligt recept från den "rutiga kokboken". Surdegen ska stå och surna i 1-2 dagar innan man gör själva brödet. Men många recept på nätet tar 4 dagar.

  SvaraRadera
 3. Får man be om receptet på krämen eller ligger det under konfidentiella handlingar:)?

  SvaraRadera
 4. Jo men visst Carro, klart du ska ha receptet!
  4 portioner
  Blanda ca 300 gram bär med 5 dl vatten, 1 dl socker och 2, 5 matskedar potatismjöl. Koka upp allt under försiktig omrörning och så fort man ser första bubblan tar man bort det från plattan. Klart!

  SvaraRadera
 5. Frågor på surdegsbak så är min morsa lite av en expert ;)

  SvaraRadera
 6. Don: Ska lägga det på minnet :) Det är faktiskt en riktig konst att få det perfekt. Jag lyckades inte så bra sist.

  SvaraRadera
 7. Att byta ut lite av sockret till krämen mot sirap gör att den enligt mångas smak blir godare. Kräm kan man göra på många olika frukter och bär. Rabarberkräm tycker jag är gott. Då behövs det ju dock lite mer socker. Men Rabarber är en frukt/grönsak(?) som vi är ganska dåliga på att ta tillvara.

  SvaraRadera