tisdag 17 februari 2009

Fler Cittaslow i Sverige önskas!

Jag läste om Cittaslow igår, ett begrepp som jag aldrig hade hört talas om innan. Det låter bra, mycket bra. Jag blir peppad till att tina upp mitt "politikerprojekt" igen. Det har legat på is ett tag, dock inte bortglömt. Klicka er in på Falköpings hemsida, den enda staden som klassas som Cittaslow i Sverige. De har varit med i nätverket i ett halvår och har redan hunnit göra en hel del bra i staden!

Falköping <--- Länk!

Cittaslow är ett internationellt nätverk mellan mindre kommuner, vilket startades i Italien 1999. Nätverket har sitt ursprung i Slow Foodrörelsen, som är emot snabbmatfenomenet.
Syftet med Cittaslow är: "Internationellt nätverk för det goda livet". För att kunna vara med i detta nätverk får en kommun ha högst 50 000 innevånare. Det finns drygt 50 kriterier som Cittaslow jobbar med. De är fördelade på sex huvudområden: Miljö, infrastruktur, stadsplanering, lokal produktion, gästfrihet och information/engagemang. Nätverket består av ca 120 kommuner. Ett nordiskt nätverk för Cittaslow är under uppstart. Falköpings kommun är den första i Sverige som är medlem i nätverket.

(Wikipedia)

Cittaslow - sex nyckelområden:

1. Miljö
I en Cittaslow utför man kvalitetskontroller av luft och vatten. Man har en plan för kompostering och återvinning. Man talar om att stoppa ljusförorening (neonskyltar), man har en plan för att minska oestetisk och stötande reklam, man uppmuntrar och belönar olika initiativ med alternativa energikällor. Man deltar i Agenda 21.

2. Infrastruktur
I en Cittaslow ska det finnas rekreationsområden, grönområden med offentliga toaletter (gratis). Det offentliga rummet ska vara handikappanpassat. Man vill skapa ett medborgarkontor för att öka tillgängligheten och ett offentligt forum för att diskutera och fånga upp olika lösningar och idéer för "det goda livet". Man strävar efter anpassade öppettider bland de lokala handlarna.

3. Stadens kvalitet (Kvalitet på stadsplaneringen)
Ta fram en plan för att bevara stadens särprägel och dess historiska byggnader. Man vill uppmuntra varlig renovering med miljömässigt byggnadsmaterial. Staden ska präglas av planteringar av vackra och väldoftande växter. Arbeta för interaktiva verktyg på webbplats som möjliggör direkt kontakt mer politiker och tjänstemän. Främja bredbandsutbyggnad, distansarbete och arbetspendling. Tekniken ska vara ett redskap för "det goda livet".

4. Lokala produkter
En Cittaslow stödjer lokalt odlade livsmedel och har en klar ekologisk inriktning. Man uppmuntrar möten mellan producenter och konsumenter via marknadsplatser. Man uppmuntrar lokala produkter och lokalt hantverk som hotas av att glömmas bort, utrotas eller försvinna. Man vill öka utbudet av lokal mat via skolbespisning och lokala restauranger. I skolan har man smaklära på schemat.

5. Gästfrihet
Man uppmuntrar till en allmänt välkomnande attityd. Man strävar efter ärlighet i marknadsföringen av lokala evenemang eller produkter. Man vill ha en plan för utbildning av lokala turistguider. Tydligt utmärkta turistleder, informativa turistbroschyrer med information om lokala evenemang. Och turistmenyer med lokala råvaror till turistpriser. Man gynnar och uppmuntrar alla initiativ av Cittaslow karaktär.

6. Engagemang
Den absolut viktigaste punkten. Underifrån- och utifrån-perspektivet! Man arbetar för en ökad medvetenhet bland alla invånarna om Cittaslow, speciellt riktad till alla ungdomar och till skolor.

(Källa: Wikipedia)

5 kommentarer:

  1. Åhh, undrar om Växjö har/är det? Vi ska ju trots allt vara "Eurpoas grönaste stad"!

    SvaraRadera
  2. Falköping är faktiskt Sveriges enda "Cittaslow". Men om Växsjö är Europas grönaste stad så lär ju inte steget till en Cittaslow vara så långt!

    SvaraRadera
  3. Var alldeles för länge sedan jag bloggsurfade, efter några hektiska vecka försöker jag nu ta ikapp! Cittaslow låter mycket intressant. Stockholm är ju körda rakt av, och det är lite synd att uteslutas pga sin storlek. Jag förstår ju tanken, men jag skulle gärna se att det fanns något liknande för storstäder, så att man skulle kunna ha några konkreta mål att jobba efter och tävla med.

    SvaraRadera
  4. Annie: Jag håller med! Jag tror att jag har hört begreppet ekokommun någon gång, det kanske är något för Stockholm? Jag vet inte vad det innebär men det låter ju bra!

    SvaraRadera
  5. Växjö kommun är med sina 60 000 invånare även den för stor.

    SvaraRadera