lördag 11 juli 2009

Sverige: Europas nya matland

Igår fattade regeringen beslut om att det ska satsas 160 miljoner kronor (ytterligare) på maten här i Sverige. Inte på skolbarnen eller de äldres mat förstås. Vem skulle det gynna? Nej det ska satsas på finmaten. Sverige ska bli ett matland, ett land förknippat med lyxresturanger med en massa stjärnor. Det ska lockas hit matintresserade turister och det kommer att skapas en massa jobb i lyxresturangvärlden och företagare ska utbildas i delikata råvaror och gud vet vad.

Bra? Ja, kanske det men NU? Är det rätt tid att satsa på sådan extravagans i lågkonjunktur och allt? Bjuder man sina vänner på trerätters när ens egna barn inte får mat på bordet? Skaffar man jacuzzi när man inte ens har rinnande vatten?

När en reporter från Nyheterna frågade Eskil Erlandsson (jordbruksminister) om varför man inte satsar på den offentliga maten i första hand svarar han något i stil med att man visst satsar på den offentliga maten men att man nu ska lyfta fram den goda maten och inte bara den näringsrika.

Jag skulle bli jätteglad om någon kan lugna mig och förklara varför den här satsningen är precis vad Sverige behöver. För nu är jag fly förbannad.

6 kommentarer:

 1. Varför kan man inte bara satsa på en bättre mat inom skola och äldrevård? Åh, sånt här gör en så jävla förbannad!

  SvaraRadera
 2. det kan jag svara på: det tjänar man inte pengar på. :(

  SvaraRadera
 3. Vilka i Sverige menar du inte har råd att ge sina barn mat?

  SvaraRadera
 4. JA FÖR SKOLMATEN ÄR INTE GOD.
  Och inte näringsrik heller, fyfan.

  SvaraRadera
 5. Theodor:
  Det var en liknelse bara. Det har ju länge varit en debatt om skol- och äldreomsorgens mat och hur dålig den är. Man har önskat en godare, näringsrikare och ekologisk mat istället för helfabrikat och pulvermos. Det finns inte tillräckligt med pengar har svaret varit. Att man nu satsar 160 miljoner på att göra Sverige till ett "matland" när det gäller lyxresturanger och delikatessmat känns inte som prio 1.

  SvaraRadera
 6. Jag antar att staten ser en chans att tjäna pengar på lyxmat, det skulle väl gynna turistnäringen. Jag tror knappast de gör det av vänlighet mot de rika. Förhoppningsvis kan de använda de pengar som de så småningom får in från lyxrestaurangerna till andra projekt som man kan tycka är mer nödvändiga.

  SvaraRadera