torsdag 30 april 2009

Närodlad kiwi?

Till frukost idag gjorde jag en smoothie. Den innehöll frysta tranbär, a-fil, en kiwi och granatäppeljuice, allt ekologisk och den får högsta betyg när det gäller smaken och graden av nyttighet. När det gäller klimatvänligheten får den ett något lägre betyg trots 100 % ekologiska ingredienser. Kiwin är inte speciellt närodlad, den kommer visserligen från Italien så en mer närodlad kiwi än så är svår att få tag på. Tranbärssäsongen är mellan augusti och september så ett litet minus där också.

Jag försöker, som ni kanske förstår, att bli bättre på att handla närodlad frukt och grönt efter säsong. Äpplen och päron i all ära, men det vore ju ganska tråkigt att aldrig äta exotiska frukter. Personligen har jag inga skuldkänslor för att jag köper ekologiskt odlade exotiska frukter ibland. Vad jag ska bli bättre på är att ta reda på när dessa osvenska frukter har säsong, dvs importeras från medelhavsländerna istället för fjärran världsdelar. Just kiwin exempelvis importeras från medelhavsområdet mellan december-april.
Imorgon blir alltså min smoothie ännu mindre klimatvänlig!

4 kommentarer:

 1. Precis sånt här vill jag också veta mer om!

  SvaraRadera
 2. Jag har precis letat efter en säsongsguide och hittade lite olika. Livsmedelsverkets är väl mest utförlig medan de andra kanske är lite roligare att titta på. Jag skrev ut i färg och satte upp på kylskåpet så jag kan kolla när jag skriver veckomatsedel.
  http://www.livsmedelssverige.org/miljo/ctnmiljo/guide2.htm
  http://www.klimatpiloterna.se/pdf/Ssongsguidefruktgront.pdf
  http://www.minplanet.se/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=28&Itemid=61
  http://www.aktavara.org/Guide.aspx?f_id=9583

  SvaraRadera
 3. Fast det är inte alls säkert att det är bättre att köpa från Frankrike än Australien. Ofta är det tvärt om eftersom båttransporter är så mycket effektivare än lastbilsditon. Det är åtminstone vad jag har hört.

  SvaraRadera
 4. Jo du har ju absolut en poäng där! Nu när du påpekar det så kommer jag ihåg att jag läst något liknande. Det är ju en komplex fråga. En båttransport är klart bättre än lastbil men då förutsätter det ju att t ex frukten inte har transporterats i lastbil från inlandet i Australien till kusten först. En klimatmärkning av maten skulle ju helt klart underlätta!

  SvaraRadera