måndag 16 februari 2009

Lite om päls

Jag köpte ett nummer av "ecoqueen" idag. Jag brukar undvika att läsa om djur som plågas, jag mår tillräckligt dåligt över djurens situation ändå. Jag började i alla fall att läsa en artikel i tidningen som handlade om djur som fick sätta livet till på fruktansvärda, plågsamma sätt och där pälsen användes till kläder och skor som sedan säljs i Sverige.
Deras pälsar används till bland annat pälskanter på vinterjackor och som pälsdetaljer på vinterskor och liknande. Alltså sådana typer av plagg som varannan människa bär. Trots att pälsjackan inte längre är speciellt modern importerar Sverige mer päls än någonsin pga dagens mode med pälsdetaljer på kläder och skor.
Detta framkom bland annat ur artikeln:

 • 5400 katter och hundar flås VARJE DAG levande i Kina. Pälsen färgas och märks om. Den säljs sedan som mink eller rävpäls. Populärast är Schäferhunden eftersom att pälsen nästan är omöjlig att skilja från andra vilda djur.
 • 45 miljoner djur dödas varje år för pälsens skull
 • I Kanada jagas prärievargar med saxfällor. Pälsen blir pälskant på Canada Goose-jackor.

Köp inte:

 • Dunjackor eller kuddar och täcken med dun (Vi vet nog alla varför) Alternativ: I friluftsbutiker finns varma (dunfria)jackor av moderna material.
 • Plagg av omärkt merinoull (Lammen stympas utan bedövning) Kräv att få veta var råvaran är tillverkad (ursprungslandet är Australien). Alternativ: Svensk vit finull
 • Pälsjacka/kappa, eller kläder och skor med pälsdetaljer.
 • Skinn från exotiska djur t ex krokodil och känguru. Skinnen används i bland annat fotbollsskor. Alternativ: Miljögodkänd syntet

Ta en titt på palsfrihandel.se Där finns en lista på vilka butikskedjor som har valt bort päls helt.

Fler bra länkar:

5 kommentarer:

 1. sarah adolfsson16 februari 2009 20:45

  Lovisa! diggar din blogg stenhårt! du öppnar upp ögonen på mej allt mer varje gång! I like it! :D

  SvaraRadera
 2. Sarah du anar inte hur glad jag blir, tack!

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg Lovisa, man måste som sagt inte spreja ner butiksfönster för att stoppa pälsen, det viktigaste är att man slutar använda den!

  SvaraRadera
 4. Mijima: Tack! Det svåra är att pälsen liksom är så insyltad i vanliga kläder och skor i form av små detaljer och liknande. Det är så accepterat och väcker ingen anstöt i jämförelse med att bära en klassisk päls.

  SvaraRadera
 5. Nej, jag håller med dig. Har själv ett par läderhandskar och skor med pälskant som båda är köpta före min tid som "miljöminister", de används inte (dvs, de väntar på att få ett bättre liv hos någon annan)
  Och jag håller med dig om att det liksom "smyger sig in" skitsaker i vanliga grejer, den där lilla pälskanten på jackorna känns extremt onödig. Skäms på dem som använder sådant.

  SvaraRadera